четвъртък, февруари 25, 2010

Алексей Петров все пак пратил писмо на Дянков

Марта Младенова, DarikNews.bg, 19 февруари 2010 11:43

Писмо от Алексей Петров до Министерството на финансите все пак се оказва че има. То е внесено от Теодор Дечев, заместник-председател на УС на Съюза за стопанска инициатива /ССИ/, на 22 декември 2009 г. Пълният текст мижте тук.
В изявление, изпратено да медиите, се посочва входящ номер на писмото в Министерството на финансите. От ССИ също така съобщават, че до този момент в съюзът не е получен никакъв отзив от страна на финансовото министерство, въпреки че установеният от Закона едномесечен срок е изтекъл.
Писмото на Алексей Петров до Симеон Дянков с идеи как търговските банки в страната да намалят лихвите, е заведено в деловодството на финансовото министерство. То е изпратено в края на декември миналата година и има входящ номер, потвърди пред Дарик д-р Аднан Лидиянов, председател на комисията по данъчна политика към Съюза за стопанска инициатива. Алексей Петров е подписал писмото в качеството си на изпълнителен директор на съюза. По думите на Лидиянов - Алексей Петров може да посочи имената на търговски банки, които имат картелно споразумение за поддържане на високи лихви.
Странно ми е един министър и то вицепремиер, на възлово място в управлението да лъже. Това е просто необяснимо. Това е нещо сериозно. Самият Алексей Петров не крие, за разлика от мен, той знае имената на банковия картел и кои банки по-точно играят с предизборните кампании и така нататък, каза Лидиянов.
Според експерта, лихвите по кредитите на банките у нас са ненормално високи, а реалните равнища са около седем процента.
България е част от Европа и половината от тези банки са европейски банки и ние не искаме на нашия пазар да действат различно, каза Лидиянов.
На въпрос, след като в края на миналата година финансовият министър проведе редица срещи с Асоциацията на банките, дори бяха набелязани мерки за сваляне на лихвите, а премиерът заяви, че е помолил банките да свалят лихвите, тъй като не може да се намеси по друг начин, смята ли, че това има нещо общо с писмото, което е изплатено, Лидиянов каза: Ние искаме премиерът не да помоли банките, а да отстоява интереса на българския народ и на данъкоплатеца, и на малкия и среден бизнес.
Затова от съюза предлагат пренасочване на част от значителните финансови ресурси на държавните организации от търговските банки към Българската банка за развитие. Тази финансова институция ще може да кредитира малкия и среден бизнес на поносими цени, допълни Лидиянов.
Той обаче отказа да коментира дали Алексей Петров е засегнал и интереси в застрахователния бранш.
Едно от предложенията на ССИ е пренасочване на част от значителните финансови ресурси на държавните организации от търговските банки към Българската банка за развитие /ББР/. Това ще даде възможност на малките и средни предприятия да получат достъп до необходимото финансиране на дейността си, под прекия контрол на държавата.
Припомняме, че вчера Алексей Петров каза, че атаката срещу него е във връзка с изразените му позиции за икономическата политика в страната. Конкретно в това несъгласие с икономическата политика посочих високото ниво на лихвите, които са със седем – осем процента по-високи от тези в Европейския съюз. Позволих си тази теза да я отстоявам последователно във времето до ареста си, включително – написах официален документ до вицепремиера Симеон Дянков, в който посочих конкретен модел за сваляне на лихвите, каза Петров.
От Министерството на финансите отрекоха при тях да е постъпвало писмо от Алексей Петров. Такова не е постъпвало и в деловодството на Министерския съвет.