петък, октомври 02, 2009

Не може да се продължава с предизборната реч

На Парламентарните избори сме избрали мнозинство да излъчи правителство, което да управлява, а не прокурори да раздават обвинителни актове в медиите.
Предизборната кампания би трябвало да е приключила ден преди изборите, но за съжаление „победителите” на изборите по инерция продължават и да говорят със същата реч и същия тон, и не престават да мислят като че ли не са спечелили, а са в състезание кой да произвежда по-лоша новина и за управлението, и за икономиката ни. Последното може да се окаже катастрофално, както за самото парламентарно мнозинство, така и за държавата и страната.
Разгромът на Тройната коалиция е достатъчно послание от избирателите, че онова управление не ни хареса, а от първия ден задачата на новите властимащи е да ни покажат нов тип управление. В момента трябва да ври и кипи дебат за промени, ако знае какво да прави кабинета Борисов. С непрекъснати изявления по адрес на предишното управление се създават психически нагласи и в бизнеса, и на пазара, които влошават последиците от кризата, влошават бизнес климата в страната – с една дума поставят управлението на новото парламентарно мнозинство пред изключително по-трудни за решаване проблеми през идната финансова година.
Наближават сроковете, на които Министерски съвет е длъжен да предостави на парламента бюджет за 2010г. Бюджет, който няма да може да заобикаля кризата, бюджет, който трябва да преведе в цифри политиката на парламентарното мнозинство за следващата година и да е основа за по-нататъшните години, ако господата възнамеряват да изкарат мандата си. Проектозаконът за бюджета може да наложи редица изменения и промени в данъчните и икономически закони. За такива промени ние – страните на социалния диалог - слабо чуваме волята на управниците по конкретните въпроси, а те са задължени, и по закон, и по Европейската практика да ги обсъждат в структурите на НСТС и то на експертно ниво. Ние като национални представители на работодателската организация, представляваща широките среди на дребния и средния бизнес, сме заинтересовани от успешно държавно управление. Ако изключим медийните изяви тревожи ни ниската активност на Парламента и на Правителството. Въпросът на доброто управление не е само ангажимент за успеха на Кабинета, а то е наше право като граждани.

Няма коментари: